Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z oliwkami

  Kiedy odstęp między jedną kromką a drugą jest za długi, narasta ochota na kolejnego kęsa miękkiego, wilgotnego miąższu i chrupiącej, złotej skórki. Nawet z zamkniętymi oczami można poczuć smak oliwek i zeszklonej cebuli, choć lepiej oczu nie zamykać, gdy bochenek leży jeszcze ciepły na stole w towarzystwie bacznie obserwujących go spojrzeń, bo po otwarciu może już go nie być... Tak jest przynajmniej w naszym domu, kiedy to chrzęst krojonego świeżo upieczonego chleba przywołuje nabożną ciszę, a do pełni brakuje tylko grubego plastra masła i odrobiny soli.

           

  Przepis pochodzi z tej oto książki, z której cokolwiek by się nie zrobiło i tak wyjdzie: smażyłam już cukinię w cieniutkich plasterkach, piekłam kruche migdałowe ciastka i gotowałam dwie zupy: cytrynową z ryżem oraz pomidorową z soczewicą, a koleżanka przygotowała kulki jogurtowe i kilka dań na ciepło. Widziałam na Amazonie, że autorka napisała jeszcze kilka książek o śródziemnomorskim sposobie jedzenia, może kiedyś uda mi się sprawdzić, czy równie dobre jak ta, do której mam dostęp.

          
 

składniki:
2 małe czerwone cebule, 1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, 225 g czarnych lub zielonych oliwek (akurat tyle było w małym słoiku), 800 g mąki pszennej (dałam taką zwykłą do ciasta - typ 500) = właściwie 6 szklanek mąki, 1 i 1/2 łyżeczki soli przy zielonych oliwkach lub 2 łyżeczki soli przy czarnych oliwkach, 4 łyżeczki suszonych drożdży, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry, a nawet lub mięty, 500 ml ciepłej wody

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki, przesmażyć na oliwie lub oleju do miękkości. Oliwki grubo pokroić (kroiłam każdą na trzy grubsze plastry), po czym wsypać do dużej miski mąkę, sól, drożdże, posiekaną natkę, dodać oliwki, cebulę i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać zagniatając ręką, jeśli ciasto jest za twarde i suche dolać odrobinę wody (choćby ze 2-4 łyżki ciepłej wody). Ciasto zagnieść w zwartą kulę, przenieść na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać z 7-10 minut. Następnie dobrze oprószyć mąką miskę, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. godziny lub więcej, zależy od temperatury). Kiedy ciasto podrośnie, przełożyć na stolnicę, odgazować je zagniatając ze trzy razy i  do dalszej pracy wybrać któryś ze sposobów:

a) podzielić na dwie części, każdą przełożyć do małej keksówki, (lub całe ciasto do jednej większej), naciąć w kilku miejscach bardzo ostrym nożem,  posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40  - 60 minut;

b) odgazowane ciasto lekko rozgnieść dłonią na kształt prostokąta i złożyć do środka najpierw jeden bok, potem drugi, a na koniec przełożyć go jeszcze raz na pół, uformowany bochenek umieścić w koszyczku do wyrastania, wysłanym lnianą ściereczką podsypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut;


c)
odgazowane ciasto lekko rozgnieść dłonią na kształt prostokąta i złożyć do środka najpierw jeden bok, potem drugi, a na koniec przełożyć go jeszcze raz na pół, uformować bochenek, naciąć go bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut;

   Po ok. 40 minutach:


a) keksówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C;

b) ciasto przenieść z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, posmarować olejem, odstawić na 10 minut, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C;

c) chleb posmarować olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C.

   Chleb piec 40-50 minut, aż nabierze pięknego złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

   Coś wspaniałego.

                 
   

niedziela, 12 sierpnia 2012, zen.ona

Polecane wpisy

  • Dorsz w sosie hraimeh

    Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym

  • Żytni razowy chleb na ciemnym piwie

    Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął

  • Chleb pszenny na drożdżach lub bloomer.

    Kiedy wrzucić słowo "bloomer" w wyszukiwarkę, zaraz pojawiają się obrazki z bielizną, ładną nawet i mającą pewnie dla jej zwolenników bądź koneserów s

Komentarze
2012/08/13 11:45:01
Przepysznie wyglada i wierze, ze tez przepysznie smakuje:)
-
2012/08/14 13:32:11
Spróbuj Agnieszko, naprawdę dobrze smakuje, i pasuje do sałatek, zup, raczej nie do słodkości. Czasem kroję kromki, polewam oliwą z oliwek i zapiekam na blaszce w piekarniku na najwyższej półce, wychodzą chrupkie jak grzanki i zjadamy je z zupą krem z pieczonych pomidorów lub sałatą polaną octem balsamicznym i oliwą.
-
agattekh
2012/08/16 16:50:45
Chlebek wygląda pysznie :-)
-
majanaboxing
2012/08/23 20:13:24
Ależ piękny! Z oliwkami musi być boski. Wygląda tak mięciutko:)
-
2012/08/30 08:05:58
Dzięki Dziewczyny:)
-
2012/09/01 23:39:15
Szok! aż ślina cieknie na sam widok!:))
Nie można wchodzić na Twój blog, jak się jest głodnym..;)
-
2012/09/02 00:07:02
Golden:)) też tak mam chodząc po innych blogach nawet po obiedzie;))
-
Gość: Pyszna Pasja, *.dyn.plus.net
2013/04/09 16:52:42
Ale fajne to pierwsze zdjęcie :) A sam chlebek bardzo pulchny