Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Lebkuchen - bakaliowe pierniczki

 Lebkuchen to tradycyjne pierniczki, pieczone w Niemczech na święta. Nie próbowałam jeszcze takich prawdziwych, niemieckich lebkuchen, ale w całej naszej polskiej blogosferze pod tym mianem kryją się miękkie pierniki, mocno smakujące bakaliami. Większość przepisów odnosi się do "Moich wypieków", więc i ja postanowiłam, nie mając dużo czasu na szukanie receptury, wypróbować zachwalany przez wszystkich przepis. Powiem, że czasem warto pójść za stadem piekarniczych fartuszków i bez doszukiwania się w komentarzach uwag, dołączyć do grona miłośników dobrego kąska.

                

  składniki:

2 szklanki mąki
100 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy do pierników (wsypałam całą paczkę, mniej więcej się zgadza)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml płynnego miodu
100 g masła
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z połowy cytryny (jeśli lubicie mocniejszy smak, dajcie z całej)

W małej misce wymieszać mąkę ze mielonymi migdałami, proszkiem, przyprawami, solą i sodą.

W sporym garnku roztopić masło i miód, po czym zdjąć je z gazu i odstawić na 10 minut, by troszkę ostygło. Do ciepłej masy wsypać suche składniki, dodać skórki owocowe i łyżką lub mikserem na wolnych obrotach wymieszać, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto wyjdzie lepkie, przykryć je ściereczką i odstawić do ostudzenia, w tym czasie nieco zgęstnieje.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, a z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszkach wyłożonym papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, w czasie pieczenia urosną. Każdą kulkę spłaszczyć palcami umaczanymi w wodzie, by ciasto nie zaczęło przyklejać się do rąk.

  Tak przygotowane pierniki włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika, wystudzić i posmarować lub umoczyć w całości z lukrze.

                   


Pyszne :))) I do paczuszki obok biscotti...
czwartek, 26 grudnia 2013, zen.ona

Polecane wpisy

  • Dorsz w sosie hraimeh

    Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym

  • Julpepparkakor - szwedzkie pierniczki

    I dodam: kruche, smaczne, aromatyczne, piernikowe... W poszukiwaniu straconego w niewyjaśnionych okolicznościach przepisu trafiam na różne inne, nie zawsze przy

  • Krajanka piernikowa

    Świetny przepis z blogu Chantel : ) Chociaż jest troszkę roboty z migdałami i w trakcie mielenia, miksowania, mieszania i ugniatania pojawiają się wątpliwości c

Komentarze
majanaboxing
2013/12/26 16:43:38
Uwielbiam je. Jedne z najlepszych pod slońcem.
Pięknie wyglądają u Ciebie :) I są świetnym słodkim prezentem - to się zgadza :)
-
2013/12/27 11:56:14
uwielbiam je, szczególnie te norymberskie pieczone na okrągłych opłatkach :))) kupuję gotowe w Biedronasie :D ale na widok Twoich tez dostałam ślinotoku :DDD
-
2013/12/27 14:56:37
Zgadza się Majanko :)

Lidko, a właśnie u Majany przeczytałam o piernikach norymberskich domowym sposobem robione. Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)