Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Nowalijki w śmietanie

Nowalijki w śmietanie na majowe śniadanie. Ciekawe czemu takie najprostsze rymy przychodzą do głowy przy najprzyjemniejszych sprawach, a jedną z nich jest na pewno sałatka z rzodkiewek, szczypiorku, świeżego ogórka i wszelkiej innej zieloności. Czeniek stwierdził, że zbyt częste jedzenie owego wiosennego miksu groziłoby znudzeniem się powiewem świeżości, ale raz na jakiś czas chętnie uraczy się całą miską. I to najlepiej bez chleba z masłem i jakichkolwiek dodatków w postaci wędliny, żółtego sera, wędzonej ryby czy mozzarelli. W granicach dietetycznej przyzwoitości.

Synciu, gdybyś szukał dobrego pomysłu na kolację - jak znalazł. Pod ręką, blisko i bez opisywania drogą telefoniczną. I na dodatek coś, co przyprawi Cię o łezkę wzruszenia, bo to przecież nasze rodzinne sałatkowe uniesienie, znane Ci od lat...

              

składniki:

ilość wszystkiego jest zależna od naszych upodobań i dostępu produktów

dla nas na dwie - trzy osoby potrzeba:

ze trzy pęczki rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pęczek natki (choć niekoniecznie)
1 długi szklarniowy ogórek lub 2 mniejsze - najlepsze są gruntowe - wtedy z 5-6 takich ogórków
główka umytej sałaty masłowej
sól
pieprz
gęsta śmietana 12-18 % - z pół szklanki

Rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i natkę drobno pokroić, posolić, popieprzyć, odstawić na 15 minut. Dodać porwane liście sałaty i całość wymieszać ze śmietaną (daje sporo śmietany, bo lubię, jak powstaje taki smaczny śmietanowy sos).

I jak zwykle można potraktować powyższy przepis jako bazę. Czasem dodaję twarogu, czasem zmielonej słodkiej papryki albo zielonych ziół (bazylia, tymianek, mięta), na zdjęciu z kulkami mozzarelli.

              

Smacznego :)
niedziela, 04 maja 2014, zen.ona

Polecane wpisy

  • Dorsz w sosie hraimeh

    Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym

  • Gazpacho

    Przyzwyczajenia można zmieniać albo tworzyć. Tworzymy je więc w przypadku chłodnej hiszpańskiej zupy z pomidorów, różnych innych kolorowych warzyw i ziół oraz p

  • Faszerowana papryka w smacznym sosie

    "Zróbmy paprykę faszerowaną". No to zrobiliśmy:) Pierwszy i na pewno nie ostatni raz. składniki na 2-3 osoby: 6 średniej wielkości papryk: 3 czerwone

Komentarze
2014/05/04 15:43:42
A ja mam już własną sałatę. Jak pachnie! A ten smak...
-
ilonajawor
2014/05/04 16:00:50
____________________________________________
FANTASTYCZNA ATMOSFERA "ZDROWĄ BYĆ"! *****

P. S. ZDJĘCIA KAPITALNIE ODDAJĄ WIOSENNE MNIAM.

____________________________________________
-
2014/05/04 16:03:32
to jest to dla czego warto przetrwać każdą zimę, nawet taką byle jaką tegoroczną! pozdrawiam :)
-
2014/05/04 16:23:16
Eldko :) i ta jej kruchość w środkowych listkach :) czekam na taką od taty z działki.

Lidko:
Właśnie tak. :) No to teraz czekamy na kolejne wiosenno - letnie cudeńka. Upiekłam właśnie pyszne ciasto z rabarbarem. Jak tylko zrobię zdjęcia, dodam.
-
2014/05/04 21:21:00
Pyszne, a ja dodaje lyzeczke "majonezu z olejem z oliwek", tak sie ten sloiczek nazywa i tez jest to smaczny wariant salatki; powialo wiosna, dziekuje:) Serdecznie pozdrawiam :)))
-
2014/05/04 21:23:55
PS
z majonezem, bez mozzarelli i zdarza mi sie z dodatkiem wycvisnietego przez praske zabka czosnku i plasterkow korniszonow, smacznego! :)
-
2014/05/04 22:39:42
Sad :) witaj:)
Unikamy majonezu, przynajmniej się staramy ;) ależ wariacji na temat...
Pozdrawiam :)