Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny na drożdżach lub bloomer.

Kiedy wrzucić słowo "bloomer" w wyszukiwarkę, zaraz pojawiają się obrazki z bielizną, ładną nawet i mającą pewnie dla jej zwolenników bądź koneserów swój urok. Spokojnie jednak mijamy ową damską odzież, rozsuwamy kolejne internetowe zasłony, skrywające swe tajemnice przez niewtajemniczonymi i dochodzimy do miejsca, w którym "bloomer" oznacza chrupiący, jasny bochenek chleba z zaokrąglonymi piętkami i kilkoma przekątnymi nacięciami na chrupiącej górnej skórce. O właśnie taki:

     

Przepis pochodzi z przywiezionej przez kochanego brata książki - Paula Hollywood`sa - znanego również z sędziowania wraz z Mary Berry w "Brytyjskich wypiekach". I powiem to teraz. Piekę ten chleb już trzeci raz, tym razem podwójną porcję, bo jeden bochenek idzie sobie dzisiaj (jeśli taka będzie możliwość), a na pewno jutro w dobre ręce, a drugim nacieszymy się sami.
Lubię proste przepisy, a z tego co widzę, ciasto drożdżowe lubi mnie, więc zakasanie rąk do takiej roboty to czysta, nieskażona żadnym okruchem pozaokiennej rzeczywistości, przyjemność; pomijając chwile spędzone na tłumaczeniu obszernych zdań ;)

     

składniki:
500 g mąki pszennej (jeśli będzie tortowa, otrzymacie pyszną bułę kielecką, jeśli użyjecie mąki pszennej 550 - 620/650 - smak skręci w stronę chleba) (w oryginalnym przepisie jest strong white bread)
+ troszkę do podsypania
1 i 3/4 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie dr Ot.)
40 ml oliwy z oliwek
320 letniej wody

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wlać oliwę i 250 ml wody (szklanka), wymieszać ręką składniki, dolewając resztę wody. Jeśli jest za suche, dolać odrobinę, jeśli za wilgotne, dosypać odrobinę mąki. Chwilę wyrobić w misce, po czym przenieść na stół lub stolnicę i wyrabiać, zagniatając do środka, przez kilka ładnych minut (8-10), aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Uformować wtedy kulę, przez chwilkę tocząc ją na blacie, włożyć do miski oprószonej wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką lub folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny, aż ciasto potroi swą objętość.

Po tym czasie przełożyć na stół i przyciskając pięściami do blatu składać je kilkanaście razy na siebie, po czym uformować kształt bochenka:
1. spłaszczając najpierw w prostokąt, dłuższym bokiem do siebie,
2. najpierw złożyć do środka dalszą krawędź dłuższego boku,
3. potem złożyć krawędź dłuższego boku będącą bliżej nas
4. odwrócić ciasto "do góry nogami", by mieć gładką górę,
5. podwinąć końcówki pod ciasto, by nadać im zaokrąglony kształt
6. uformować delikatnie kształt bochenka.

Przenieść go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką lub plastikową torbą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Lekko spryskać wyrośnięty bochenek wodą i oprószyć garstką mąki. Ostrym nożem zrobić cztery ukośne nacięcia na wierzchu chleba. Tuż przed włożeniem go do rozgrzanego piekarnika, wstawić do niego foremkę z litrem wody. Blaszkę z bochenkiem umieścić w piekarniku, piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 15 minut, nabierze wtedy ładnego jasnego brązowego koloru.

Upieczony chleb (spód będzie również lekko podpieczony) wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Pychota.


     





środa, 11 czerwca 2014, zen.ona

Polecane wpisy

  • Dorsz w sosie hraimeh

    Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym

  • Żytni razowy chleb na ciemnym piwie

    Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął

  • Chleb z oliwkami

    Kiedy odstęp między jedną kromką a drugą jest za długi, narasta ochota na kolejnego kęsa miękkiego, wilgotnego miąższu i chrupiącej, złotej skórki. Nawet z zamk

Komentarze
Gość: Czeniek, *.szczecinek.vectranet.pl
2014/06/11 23:46:36
Jest Bosski! B-)
-
majanaboxing
2014/06/14 17:28:33
Piękny ten bochenek! Pyszny chlebuś.:)
-
2014/06/15 17:28:29
Mój bossski Czeńku jutro przymierzam się do drugiego chlebka z tej książki, będzie razowy na piwie i melasie. :)

Majanko: dziękuję za chwilkę uwagi :) Polecam to składanie, bo faktycznie bez niego nie wyjdzie chlebuś tylko gniotuś ;)
-
izaa_a
2014/06/27 08:30:50
mnie cos chleby nie lubią ale Twój tak pięknie wygląda że się skuszę!
-
agattekh
2014/07/29 12:53:50
wygląda pysznie :-)
-
2014/11/10 20:57:19
Narobiłaś mi ochoty na taki chlebek.Ostatnio robię tylko an zakwasie, a mam ochotę na taki piękny z nacięciami. Kupie tylko suche drożdże i mąkę odpowiednia,,,niech chlebek skręca w stronę chleba:))))
-
2014/12/29 16:45:57
I co Kasiu, udał się?