Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z bezą

Smakowała nam niezmiernie. I mam nadzieję, że niezmiennie od tego roku stanie się coroczną tradycją listopadowych popołudni..., a przynajmniej jednego, by nie przesadzić z nadmiarem słodkiego powodzenia ;). Zaangażowanie w kilka bardzo ciekawych zjawisk spowodowało nie tyle brak ochoty na dobre podjadanie, co brak czasu na szukanie nowych przepisów. Czas to jednak rzecz względna, bo z jednej strony pcha nas do przodu przyprawiając o lekki zawrót głowy i zadziwienie następującymi zmianami, z drugiej zaś, patrząc na nasze menu, jakby się ździebko zatrzymał i kręcił w kółko... Pomidorowa, makaron po chińsku, rosół, tortille, pomidorowa, schabowe, rosół po chińsku, spaghetti, tortille, pomidorowa, schabowe z piersi, ogórkowa, i pizza ze sklepu popita wczorajszą pomidorową. Załóżmy, że to taki okres w naszym życiu, a właściwie moim, i kiedyś znowuż zaserwuję rodzinie nowe pomysły. Na razie - szarlotka z bezą. Świetna sprawa.



Przepis z Moich Wypieków, zmieniłam tylko ilość żółtek, by nie zmarnować tych z białek.

składniki:

Składniki na kruchy spód:

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żołtka

Wsypać do miski mąkę, cukier, sól, dodać masło (świetnie trze się takie zimne twarde masło na tarce z grubymi otworami), śmietanę i żółtka. Wszystko razem szybko wyrobić na gładką kulę ciasta (nie ma co się długo z tym bawić, bo masło będzie miękło, a tu chodzi o to, by jak najdłużej pozostało zimne).

Schować do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 30-45 minut.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować jabłka: obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w większą kostkę.

Po tym czasie:

- tortownicę o średnicy 21 - 25 cm posmarować odrobiną oleju, oprószyć bułką tartą i wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować je na wielkość tortownicy nie troszcząc się zbytnio o idealnie okrągły kształt, włożyć do formy (ciasto może nachodzić na boki tortownicy), mocno ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce kolejne 30 minut

- następnie upiec na złoty kolor przez ok. 15 - 18 minut w piekarniku w rozgrzanym do 190 stopni.

Kiedy ciasto się piecze, przygotować dalej jabłka i bezę.

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek szarlotkowch, czyli kwaśnych - tu Szara Reneta
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka mamy już wcześniej pokrojone.

Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować. Dodać jabłka i nie mieszać, lepiej poczekać chwilkę, bo karmel stwardnieje przez zetknięcie się z zimnymi owocami. Oprószyć przyprawami i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do rozpuszczenia się karmelu. kiedy to nastąpi, jabłka będą otoczone taką brązową, lepką masą. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 7 minut, może trwać krócej - najważniejsze, że jabłka nie powinny się rozgotować, bo będą się jeszcze piekły. Lepiej niech będą lekko twardawe. Gotowe, odstawić na czas robienia bezy.

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (to bardzo ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować.

Kiedy skończyłam kręcić bezę, akurat minęło ok. 18 minut pieczenia się kruchego spodu. Wyjęłam go z piekarnika, nałożyłam wszystkie jabłka, położyłam na nie (były jeszcze ciepłe) sztywną pianę i włożyłam do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 25 minut. Kiedy beza jest jasnobrązowa, wyłączyć temperaturę, lekko uchylić drzwi i w ten sposób studzić przez ok. 30 minut.

Wyjęłam jeszcze ciepłą. Pychota.







   
niedziela, 02 listopada 2014, zen.ona

Polecane wpisy

  • Ciasto z jabłkami, orzechami, rodzynkami i cynamonem

    Świat zawi rował tyloma barwami jesieni i życia, że kuchnia zapełniła się słoikami z gotowymi sosami ze sk lepu, wczorajsz ą pomidorówką i krokietami od mamy

  • Tarta z jeszcze zimowch jabłek

    Ciasto delikatne w smaku, wypieczone i nawet po 5 godzinach od wystygnięcia utrzymujące swą kruchość. Mus jabłkowy dzięki masłu zamienia się w kremowy budyń. Pl

  • Jabłecznik z różową pianką

    Majana piecze, gotuje, pisze i fotografuje. Kiedy ma na to czas?:) Nie mam pojęcia. Wiem jedno: lubię jej blog i wyszukane przez nią przepisy. Szarlotka z różo

Komentarze
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/11/02 10:58:08
wygląda imponująco! zwłaszcza ta beza ;)
-
Gość: artilio Kornelia, *.play-internet.pl
2014/11/02 11:03:55
Beza wygląda smakowicie:)
-
2014/11/02 11:41:43
Beza boska w smaku. Delikatniutka.
-
Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2014/11/02 18:13:19
Królowa szarlotka ,ale cudo.
-
gin86
2014/11/03 20:05:20
Ależ ona fantastycznie wygląda! Niezwykle reprezentacyjna szarlotka :)
-
lidka1810
2014/11/06 19:05:19
mniam! jutro piekę ale w prostokątnej formie, nie mam siły wysłuchiwać, że komuś mało było ;-) pozdrawiam serdecznie :)
-
2014/11/06 19:21:57
Lidko, i tak trzymać :)
Bardzo mocno pozdrawiam, ciekawe, kiedy następnym razem tu zajrzę, bo coś podrzucić... Tak pozytywnie jest, że hej :)
-
lidka1810
2014/11/07 08:18:52
to wspaniała wiadomość!!! :)
-
2014/11/09 20:58:07
Pycha! Taka fajna beza!
-
dagmara_osowska
2014/12/04 13:56:36
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam!
-
2014/12/18 15:07:36
Takie pyszności musi serwować jakaś najlepsza restauracja we wrocławiu :) Ja mam dwie lewe do pieczenia i wszystko przypalam i mi się zakalec robi. Ale w restauracji chętnie zjem. Wcześniej może jakieś carpaccio :P. Powinnaś organizować jakieś imprezy bo twoje ciasta na pewno robiłyby furrorę.
-
norber_t
2015/01/09 22:11:50
uwielbiam szarlotkę a w dodatku z bezą jest przepyszna, niestety mi nie wychodzi, beza prawie zawsze wychodzi mi jakaś ciągnąca :( co robię nie tak
-
2015/01/10 20:43:00
Norbercie, musiałabym zobaczyć, jak Ty ubijasz bezę i ją pieczesz, żeby znaleźć przyczynę ciągnącej bezy. Może najpierw sprawdź, czy trzymasz się przepisu: odpowiednia ilość cukru, stopniowe dodawanie, sposób pieczenia. Duże znaczenie ma też specyfika Twojego piekarnika. Czy masz możliwość opcji rozgrzania piekarnika od dołu (standard) i od góry (grzałki)? Czy pieczesz w piekarniku gazowym czy elektrycznym? Pieczenie to indywidualna sprawa, niemal osobista ;)