Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Żytni razowy chleb na ciemnym piwie

Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął mną zapach świeżej drukarskiej farby, a zdjęcia ujęły dopracowaną prostotą, obiecałam sobie piec co tydzień kolejne pieczywo z podarowanej mi książki. Na podsumowanie obietnicy powiem tylko, że poniżej przedstawiam drugi (czyli tuż po pierwszym i jedynym) przepis, tym razem na ciemny chleb dla koneserów pumpernikla, piwa lub razowych, słodowych kromek.



składniki na chleb:
350 g razowej żytniej mąki
150g mąki pszennej, najlepiej tortowej
mąka razowa lub pszenna do podsypywania
10 g soli
10 g suszonych drożdży
50 ml melasy
140 ml letniej wody
250 ml ciemnego piwa
oliwa lub olej do natłuszczania miski

składniki na pastę do smarowania chleba przed pieczeniem:
150 ml ciemnego piwa
100 g żytniej razowej mąki
szczypta cukru

składniki do posypania chleba przed pieczeniem:
50-70 g płatków owsianych (mogą być górskie, błyskawiczne itp.)

Wymieszać w misce oba rodzaje mąki, dodać sól, drożdże, melasę, wodę i piwo. Połączyć dłońmi wszystkie składniki w jedną masę i przenieść na blat podsypany mąką:



Ugniatać ciasto 5-10 minut, aż będzie bardziej jednolite i elastyczne, utoczyć kulę i włożyć ją do nasmarowanej oliwą lub olejem miski:





Przykryć ściereczką lub reklamówką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, może sobie tak rosnąć nawet do 4 godzin.


 
Kiedy podrośnie (podwoi swoją objętość), wyłożyć ciasto na podsypany mąką stół i kilkakrotnie go złożyć delikatnie naciskając, by wypchnąć powietrze z ciasta. Następnie mocno spłaszczyć rękami na kształt prostokąta, złożyć dwa krótsze boki do środka, by nachodziły na siebie, odwrócić na druga stronę, ugnieść lekko ciasto i nadać mu kształt okrągłego bochenka. Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia:



Wymieszać wszystkie składniki pasty do smarowania chleba, w razie czego podlać więcej wody, jeśli jest za gęsta. Posmarować nią delikatnie cały bochenek:





Oprószyć dokładnie płatkami owsianymi:



Przykryć delikatnie ściereczką lnianą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.





Kiedy bochenek podwoił swoją objętość, rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić chleb do rozgrzanego piekarnika, piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 10 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, schłodzić i poczekać z krojeniem, aż całkiem ostygnie (jak zawsze :).





sobota, 10 stycznia 2015, zen.ona

Polecane wpisy

  • Dorsz w sosie hraimeh

    Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym

  • Chleb pszenny na drożdżach lub bloomer.

    Kiedy wrzucić słowo "bloomer" w wyszukiwarkę, zaraz pojawiają się obrazki z bielizną, ładną nawet i mającą pewnie dla jej zwolenników bądź koneserów s

  • Chleb z oliwkami

    Kiedy odstęp między jedną kromką a drugą jest za długi, narasta ochota na kolejnego kęsa miękkiego, wilgotnego miąższu i chrupiącej, złotej skórki. Nawet z zamk

Komentarze
2015/01/15 08:27:01
Piwo zdecydoanie mnie przekonuje ;P Ja akurat robie oryginalny pancake, Wrocław jest dla mnie inspiracją ;) Pomieszam trochę tradycje amerykańskie i wrocławskie :P well why not? Stek już opanowałam do perfekcji (szczególnie t-bone) i muszę przyznać, że ten chlebek by do niego idealnie pasował :)
-
lidka1810
2015/01/19 10:58:47
super bochen, lubię takie inne pieczywo :)
-
Gość: Kawowa Lady, *.dynamic.chello.pl
2015/01/29 23:22:44
Muszę w końca zacząć piec własny chleb :) Twój wygląda pysznie! :)
-
antonimesla
2015/02/23 08:05:30
chlebuś jak się patrzy ! :) takiego się nie spotka w sklepie niestety :/
-
smiech607
2015/06/10 15:35:58
Super. Ale taki chleb musi być smaczny.
-
rackroll
2015/08/14 22:22:09
pewnie ten dodatek piwa niejednego zachęcił :-)
warto spróbować