Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki drożdżowe z żółtym serem i boczkiem

Smak bułek pozostał dawno za nami, ale co się odwlecze to nie uciecze... Bułki są pyszne w różnych odsłonach poza miodem i dżemem. Moim chłopakom najlepiej smakowały posmarowane keczupem i kojarzyły im się z pizzą. Bez dodania żółtego sera i boczku mogłyby spokojnie uchodzić za zwykłe pszenne bułki poznańskie z pobliskiej piekarni.


Bierzmy się do roboty:

500 g pszennej mąki extra + mąką do podsypywania
1 łyżeczka cienkiej soli
10 g suchych drożdży
60 g miękkiego masła
320 ciepłej wody
130 g wędzonego boczku
150 g żółtego sera (w oryginale jest to Stilton, ale u mnie jak zawsze to, co jest do dostania w sklepie)

Wsypać mąkę do dużej miski, dodać sól, drożdże, masło i palcami wmieszać w siebie składniki dolewając wodę aż do połączenia się wszystkiego w jedną masę, którą przełożyć na blat podsypany mąką. Chwilę zagniatać do momentu powstania elastycznego ciasta.



Włożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce.





 W międzyczasie podsmażyć boczek, pokrojony w drobną kostkę.



 Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, kilka razy zagnieść, odgazowując ciasto, dodać zimny boczek i ser pokrojony w drobną kostkę. Zagniatając, starać się rozprowadzić boczek z serem po całym cieście. Kiedy jest gotowe, uformować wałek.







Uformowany wałek pokroić na 16 kawałków (najpierw na pół, połówki na pół itp.). Każdy kawałek zrolować na kształt bułeczki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia (u mnie z powodu jego braku tego dnia - na blaszce podsypanej mąką). Przykryć ściereczką lub plastikową reklamówką i odstawić na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.








 
  Po wyrośnięciu bułeczek, spryskać je wodą, oprószyć mąką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Jak zawsze: kosztować na zimno! Po co mają Was boleć brzuchy od ciepłego drożdżowego ciasta.




niedziela, 01 marca 2015, zen.ona

Polecane wpisy

  • Julpepparkakor - szwedzkie pierniczki

    I dodam: kruche, smaczne, aromatyczne, piernikowe... W poszukiwaniu straconego w niewyjaśnionych okolicznościach przepisu trafiam na różne inne, nie zawsze przy

  • Szarlotka z bezą

    Smakowała nam niezmiernie. I mam nadzieję, że niezmiennie od tego roku stanie się coroczną tradycją listopadowych popołudni..., a przynajmniej jednego, by nie p

  • Gazpacho

    Przyzwyczajenia można zmieniać albo tworzyć. Tworzymy je więc w przypadku chłodnej hiszpańskiej zupy z pomidorów, różnych innych kolorowych warzyw i ziół oraz p

Komentarze
2015/03/01 16:07:51
Wyglądają przepysznie:)))
-
2015/03/01 23:52:21
Chłopakom smakowało bardzo, szczególnie z keczupem. Dla mnie byłoby lepiej bez sera i boczku ;)
-
lidka1810
2015/03/02 19:01:48
jeszcze wrzuciłabym podsmażoną cebulkę :) wczoraj kosztowałam wyrób autorski mojego najstarszego- ravioli z nadzieniem z dyni piżmowej :)
-
krisskala
2015/03/13 10:18:56
Cud, miód i malina... Mawiała moja babcia... Rewelacja!
-
gabriel81
2015/08/14 22:18:40
ciekawy pomysł
troszkę niestandardowy ale warty spróbowania
-
specialtech
2015/08/28 20:28:00
a czemu nie ... :-)
-
smiech607
2016/06/21 14:23:49
Super bułeczki :)