Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz w sosie hraimeh

Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym smak ryby nie ma znaczenia, stanowi tylko nośnik dla sosu, a sos... jest jerozolimsko aromatyczny. Dla koneserów bliskowschodnich mieszanek przypraw. My powoli staramy się z nimi oswoić.



składniki:
olej do smażenia ryby
80 ml oleju do sosu
mąka do panierowania ryby - ok. 3-4 łyżki
ok 1kg łososia, dorsza lub innej białej ryby
4 - 6 ząbków czosnku
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/3 łyżeczka mielonego cynamonu
kawałek zielonej chili (ilość w zależności od upodobań smakowych)
150 ml wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
mały pęczek natki lub kolendry (my wolimy natkę)
sól, czarny pieprz



Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć rybę, usmażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumieni, odłożyć na czas przygotowywania sosu.

Zmiksować czosnek, przyprawy, chili i 4 łyżki oleju na gęstą pastę. Na czystej patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć przez chwilę na nim pastę z przypraw. Dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny, 3/4 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Włożyć rybę do sosu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie niedoborów - doprawić solą i sokiem z cytryny.

Podawać rybę na ciepło, posypaną natką lub kolendrą.
   




niedziela, 14 czerwca 2015, zen.ona

Polecane wpisy

  • Żytni razowy chleb na ciemnym piwie

    Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął

  • Julpepparkakor - szwedzkie pierniczki

    I dodam: kruche, smaczne, aromatyczne, piernikowe... W poszukiwaniu straconego w niewyjaśnionych okolicznościach przepisu trafiam na różne inne, nie zawsze przy

  • Sushi zamiast chłodnika

    Co prawda fala upałów w naszym rejonie świata już przeszła, ale kto wie, może wrócić, przygnana przez frywolny wiatr, wiejący to tu, to tam... Po tygodniu picia

Komentarze
lidka1810
2015/07/29 16:03:53
na 5 jest nas 3 zainteresowanych takimi smakami. dwójka je bez przekonania zapijając ogromną ilością wody :D
-
oknopremium
2015/08/14 22:26:35
warto spróbować
-
smiech607
2015/10/06 13:25:35
Na pewno sprawdzę ten przepis.
-
Gość: Anna, *.dynamic.chello.pl
2015/11/20 06:58:55
Czy to jest przepis z książki czy był jakoś modyfikowany?
-
karol826
2016/05/06 10:36:19
świetny przepis, mniam
-
krisskala
2016/06/20 17:20:00
Dodajmy, że teraz jest sezon na Dorsza bałtyckiego, więc tym bardziej warto sobie takie danie sporządzić.