Zakładki:
Durszlak.pl
sobota, 10 stycznia 2015
Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął mną zapach świeżej drukarskiej farby, a zdjęcia ujęły dopracowaną prostotą, obiecałam sobie piec co tydzień kolejne pieczywo z podarowanej mi książki. Na podsumowanie obietnicy powiem tylko, że poniżej przedstawiam drugi (czyli tuż po pierwszym i jedynym) przepis, tym razem na ciemny chleb dla koneserów pumpernikla, piwa lub razowych, słodowych kromek.



składniki na chleb:
350 g razowej żytniej mąki
150g mąki pszennej, najlepiej tortowej
mąka razowa lub pszenna do podsypywania
10 g soli
10 g suszonych drożdży
50 ml melasy
140 ml letniej wody
250 ml ciemnego piwa
oliwa lub olej do natłuszczania miski

składniki na pastę do smarowania chleba przed pieczeniem:
150 ml ciemnego piwa
100 g żytniej razowej mąki
szczypta cukru

składniki do posypania chleba przed pieczeniem:
50-70 g płatków owsianych (mogą być górskie, błyskawiczne itp.)

Wymieszać w misce oba rodzaje mąki, dodać sól, drożdże, melasę, wodę i piwo. Połączyć dłońmi wszystkie składniki w jedną masę i przenieść na blat podsypany mąką:



Ugniatać ciasto 5-10 minut, aż będzie bardziej jednolite i elastyczne, utoczyć kulę i włożyć ją do nasmarowanej oliwą lub olejem miski:





Przykryć ściereczką lub reklamówką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, może sobie tak rosnąć nawet do 4 godzin.


 
Kiedy podrośnie (podwoi swoją objętość), wyłożyć ciasto na podsypany mąką stół i kilkakrotnie go złożyć delikatnie naciskając, by wypchnąć powietrze z ciasta. Następnie mocno spłaszczyć rękami na kształt prostokąta, złożyć dwa krótsze boki do środka, by nachodziły na siebie, odwrócić na druga stronę, ugnieść lekko ciasto i nadać mu kształt okrągłego bochenka. Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia:



Wymieszać wszystkie składniki pasty do smarowania chleba, w razie czego podlać więcej wody, jeśli jest za gęsta. Posmarować nią delikatnie cały bochenek:





Oprószyć dokładnie płatkami owsianymi:



Przykryć delikatnie ściereczką lnianą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.





Kiedy bochenek podwoił swoją objętość, rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić chleb do rozgrzanego piekarnika, piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 10 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, schłodzić i poczekać z krojeniem, aż całkiem ostygnie (jak zawsze :).





21:53, zen.ona , chleb
Link Komentarze (6) »