Zakładki:
Durszlak.pl
sobota, 30 listopada 2013
 Postanowiłam upiec chleb nowy, inny, żółty, niemal dla nas egzotyczny. A na dodatek wraz z innymi chętnymi "piekarkami". Inicjatywa - na blogu u Amber.

Wszystko odbędzie się za tydzień. Mam nadzieję, że nie pokona nas grypa ani żadne inne paskudztwo, szwendające się po zjesienniałych ulicach listopadowego miasta.

15:47, zen.ona
Link Komentarze (2) »
niedziela, 24 listopada 2013
  "Naan",wg wikipedii to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor. Poniżej na filmiku Anjum Anand demonstruje łatwość wykonania takiego chlebka. Problem jest w tym, że daje mleko zamiast jogurtu i proszek do pieczenia zamiast drożdży. Próbowałam poszukać przepisu, ale ile blogów i stron tyle wersji składników. Podejrzewam również, że ile regionów, wsi i miasteczek, tyle sposobów przyrządzania chleba naan... któryś w końcu będzie trzeba wypróbować, tylko który: ten z jajkiem, z drożdżami, z proszkiem do pieczenia, z jogurtem i mlekiem, z jogurtem i wodą, czy ten bez jajka???



18:14, zen.ona
Link Dodaj komentarz »