Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
O serach polskich
Zaglądam ze smakiem
Zagraniczne
Tagi
![]() ![]() |
sobota, 30 listopada 2013
Postanowiłam upiec chleb nowy, inny, żółty, niemal dla nas egzotyczny. A na dodatek wraz z innymi chętnymi "piekarkami". Inicjatywa - na blogu u Amber. Wszystko odbędzie się za tydzień. Mam nadzieję, że nie pokona nas grypa ani żadne inne paskudztwo, szwendające się po zjesienniałych ulicach listopadowego miasta.
niedziela, 24 listopada 2013
"Naan",wg wikipedii to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie
dużej kropli, pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor. Poniżej na filmiku Anjum Anand demonstruje łatwość wykonania takiego chlebka. Problem jest w tym, że daje mleko zamiast jogurtu i proszek do pieczenia zamiast drożdży. Próbowałam poszukać przepisu, ale ile blogów i stron tyle wersji składników. Podejrzewam również, że ile regionów, wsi i miasteczek, tyle sposobów przyrządzania chleba naan... któryś w końcu będzie trzeba wypróbować, tylko który: ten z jajkiem, z drożdżami, z proszkiem do pieczenia, z jogurtem i mlekiem, z jogurtem i wodą, czy ten bez jajka??? |