Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
O serach polskich
Zaglądam ze smakiem
Zagraniczne
Tagi
![]() ![]() |
piątek, 26 grudnia 2014
I dodam: kruche, smaczne, aromatyczne, piernikowe... W poszukiwaniu straconego w niewyjaśnionych okolicznościach przepisu trafiam na różne inne, nie zawsze przypominające tamte ciastka, obarczone pewnie już sentymentalnym wspomnieniem, któremu przecież nic nie jest w stanie dorównać. Tym razem dodaję przepis, bo pierniczki są świetne, kto wie, czy nawet nie lepsze od tych zagubionych. Receptura pochodzi z blogu Pistachio. A następnym razem do lukrowania poszukam specjalnych tubek, bo wykałaczką można się zarobić. Dlatego w tym roku koronkowymi wzorkami pokryte jest tylko kilka sztuk, na wierzch do piernikowych paczuszek. ![]() składniki: 225 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru (lub 1 szklanka cukru i 3 łyżki melasy) 1 jajko 1 jajko skórka starta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 410 g mąki pszennej (ok. 3 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka przyprawy do piernika W dużej misce zmiksować masło z cukrem (melasą) i miodem. Wmieszać jajko, sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, dodawać stopniowo do ciasta miksując. Ciasto będzie lepkie, ale się tym nie przejmować. Oprószyć sobie ręce w mące, uformować bez ugniatania niekształtną kulę i przełożyć ciasto do foliowego worka. Umieścić w lodówce na kilka godzin, u mnie leżało całą noc. Następnie wyjąć je z lodówki, odkroić 1/4 i położyć na stolnicy mocno posypanej mąką, odczekać chwilkę, rękami lekko rozpłaszczyć, rozwałkować na bardzo cienki placek (ok. 3 mm) często podsypując mąką. Wykrawać pierniczki, przełożyć na blaszkę, piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C przez ok. 10-12 minut. Upieczone i przestygnięte można udekorować lukrem, sporządzonym z 1 białka i takiej ilości cukru pudu, by masa była gęsta. ![]() |