Zakładki:
Durszlak.pl
sobota, 24 marca 2012
                                 
   Ciasto delikatne w smaku, wypieczone i nawet po 5 godzinach od wystygnięcia utrzymujące swą kruchość. Mus jabłkowy dzięki masłu zamienia się w kremowy budyń. Plasterki owoców posmarowane gęstym syropem rozpraszają swą kwaśność (jeśli są to renety lub papierówki:) lub dodaje słodkości w przypadku jabłek słodko-winnych. 

               


składniki:

ciasto kruche: 250 g mąki, 150 g masła lekko zmiękczonego, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 1 jajko, 1 łyżka zimnego mleka

mus jabłkowy: 2 duże lub 3 małe jabłka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 strąk wanilii przekrojony wzdłuż, 60 g masła, 2-4 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności owoców) 

3-4 jabłka

syrop: 80 g cukru


Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wkroić w nie kawałki masła, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, dodać mleko, zagnieść na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.

Obrać jabłka na mus. Usunąć gniazda i pokroić na małe plasterki. Włożyć do rondelka, zalać 50 ml wody, dodać ekstrakt wanilii lub strąk wanilii, cukier i masło. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, aż kawałki owoców rozgotują się do konsystencji musu. Można pomóc im łyżką. Odstawić do wystygnięcia.

Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w 80 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia.

Pozostałe jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

Ciasto po wyjęciu z lodówki nakłuwamy w wielu miejscach. Wyłożyć na niego mus z jabłek i rozsmarować na całej powierzchni. Ułożyć plasterki jabłek. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Po czym odstawić w blaszce do wystygnięcia na 20 min. Następnie posmarować wystudzonym, zgęstniałym syropem. Podawać można jeszcze ciepłe:)