Zakładki:
Durszlak.pl
niedziela, 27 kwietnia 2014
 Kto nie lubi szpinaku? Ja. A kto wczoraj zjadł szpinak smażony a dzisiaj szpinakowe ciasto? Też ja. Nie ma co omijać zielone liście z daleka, tylko spróbować tak je sobie przyrządzić, by móc zjeść z godnością :). Pewnie oburzą miłośników owego warzywa zamiary ukrycia jego smaku, ale za to ucieszą osoby lubiące zjeść coś zdrowego, a nieprzepadające za uniwersalnym i, aż chciałoby się dodać ponadczasowym, połączeniem szpinaku, czosnku i słonego sera. Co roku szukam na niego sposób i dzięki temu udaje mi się coś szpinakowego wsiorbnąć. Co prawda w blogowych zapiskach znalazłam tylko tartę, ale z tego co pamiętam to i zupa była nawet niezła i sałatka. Na koniec tych skromnych wynurzeń dodam, że cały rok czekam na wiosenną odmianę: długie liście, jędrne i chrupkie te najmłodsze, mięsiste te starsze:

                            
                          


Ciasto szpinakowe nie zdziwi tych, którzy wiedzą już, że piecze się słodkości z warzywami: najczęściej z cukinią, dynią, buraczkami i marchewką. Podaję przepis podstawowy, który nadaje się do przygotowania kolejnych wariacji z dominacją jakiegoś smakowego składnika (kwaśnych owoców, słodkich konfitur, różnego rodzaju orzechów i kremów):

3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 szklanka zmiksowanego świeżego szpinaku
   (po pierwszej próbie zmiksowania liści okazało się, że wkręcają się w blender, ale pomogło dolanie odrobiny oleju i szpinak pięknie się miksował - wyglądało to jak pesto)
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 dużej cytryny
3-4 łyżki soku z cytryny


   Piekarnik rozgrzać do 170 - 175 stopni C, tortownicę wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

Mąkę przesiać do osobnej miski i delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dolać stopniowo olej, cały czas miksując, a potem dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny.
Na koniec delikatnie mieszając wsypać stopniowo mąkę z proszkiem. Masę przelać do tortownicy (z pewnością wyjdą świetne muffinki itp.), włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut aż patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, przełożyć dowolną masą.

Na zdjęciu masa z sera z kubełka (na sernik):
500 g sera
100 g masła
kilka łyżek cukru pudru do smaku
odrobina soku z cytryny

Świetny krem do takiego rodzaju ciast.

               


Podobnie jak przy red velvet cake można odkroić troszkę ciasta ze środka i oprószyć nim wierzch.