Zakładki:
Durszlak.pl
niedziela, 14 czerwca 2015
Sos hraimeh. Fascynująca nazwa z książki kucharskiej poświęconej potrawom Jerozolimy. Według pewnego źródła hraimeh to danie czerwone, ogniste i ostre, w którym smak ryby nie ma znaczenia, stanowi tylko nośnik dla sosu, a sos... jest jerozolimsko aromatyczny. Dla koneserów bliskowschodnich mieszanek przypraw. My powoli staramy się z nimi oswoić.



składniki:
olej do smażenia ryby
80 ml oleju do sosu
mąka do panierowania ryby - ok. 3-4 łyżki
ok 1kg łososia, dorsza lub innej białej ryby
4 - 6 ząbków czosnku
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/3 łyżeczka mielonego cynamonu
kawałek zielonej chili (ilość w zależności od upodobań smakowych)
150 ml wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
mały pęczek natki lub kolendry (my wolimy natkę)
sól, czarny pieprz



Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć rybę, usmażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumieni, odłożyć na czas przygotowywania sosu.

Zmiksować czosnek, przyprawy, chili i 4 łyżki oleju na gęstą pastę. Na czystej patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć przez chwilę na nim pastę z przypraw. Dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny, 3/4 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Włożyć rybę do sosu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie niedoborów - doprawić solą i sokiem z cytryny.

Podawać rybę na ciepło, posypaną natką lub kolendrą.
   




16:24, zen.ona , ryba
Link Komentarze (6) »