Zakładki:
Durszlak.pl
niedziela, 06 października 2013
Kto raz spróbuje tego kruchego ciasta, ten będzie do niego wracał. Nawet myślami;) Mi najbardziej odpowiadało z mniejszą pianką, którą albo się lubi, albo unika. Moim chłopakom smakowało takie jak poniżej na zdjęciu, z pianą większą i mocniej wyczuwalną. A maliny? Cóż... jak wisienka na torcie...


                       


 składniki na dużą prostokątną blachę:

2,5 szklanki mąki krupczatki (najlepsza do tego)
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

   Mąkę umieścić w dużej misce, wsypać cukier, proszek do pieczenia, dodać żółtka i masło - najlepiej zetrzeć je na tarce z grubymi otworami - wszystko szybko zagnieść. Jeśli będzie z tym trudność, dodać 1-2 łyżki mleka lub wody. Następnie podzielić na 2 części: jedną ok. 2/3 i drugą ok. 1/3 ciasta. Każdą z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 2-3 godziny, można na całą noc. Przyspieszyłam sobie proces mrożenia dzieląc je na mniejsze cząstki i szybciej były gotowe. (Trzeba tylko pamiętać, które tworzą 2/3 a które 1/2 ;)

   Kiedy ciasto jest gotowe, rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na jej spód zetrzeć na tarce, na grubych otworach, większą część ciasta (2/3), lekko przyklepać dłonią i piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do wypieczenia.

Kiedy ciasto się studzi, przygotować piankę:

5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (w przepisie jest 2x40g, ale okazało się, że moje budynie miały tych gram ździebko więcej i nic się nie stało z tego powodu)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Do tego na wierzch: 500 g malin

Białka ubić na sztywno, potem powoli, cały czas ubijając, dodawać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt, potem budyń w proszku, a na końcu nieprzerwanie miksując wlewać olej. Piana troszkę opadnie, ale nie ma się czym martwić.

Na ciasto wyłożyć piankę, na nią rozłożyć maliny, lekko je wciskając. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (1/3). Wstawić do piekarnika rozgrzanego cały czas do 190 stopni C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Moich wypieków.