Zakładki:
Durszlak.pl

cukinia

piątek, 11 listopada 2011
A cukinii ci u nas dostatek, jak co roku zresztą. W zeszłe wakacje objedliśmy się cukiniowym ciastem, kilka lat wcześniej bigosem z cukinią i innymi warzywami oraz cukinią smażoną i w plastrach i w słupkach, a teraz... patrzymy się na nie, podziwiamy i obdarzamy szacunkiem.;)

   "Niemożliwe", powiedziałam do siebie w myślach wyładowując kolejną partię cukinii od dziadka, "żebyśmy nie umieli sobie z nimi poradzić. Natura nas tak hojnie za darmo obdarza, więc trzeba wykorzystać owe dary i coś z nimi ciekawego i smacznego zrobić".

   Ale co? Wrzuciłam, jak to często robię, w google "with zucchini" i wyskoczyło kilka propozycji, w tym grecki placek, oparty na jajkach i serach, znajdujący się na tym blogu: 
http://kalofagas.blogspot.com/2008/06/kourkouto-with-zucchini-o.html  (κουρκούτo με κολοκυθάκια)

             


składniki:


1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
20 g masła
1 por
1 i 1/2 kg cukinii (u mnie wyszło ze dwie i pół sporych warzyw) + mały      kawałek do pokrojenia w plasterki
5 jajek
1 szklanka jogurtu greckiego (340 g)
1 szklanka mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
270 g sera feta (dałam ten chyba najbardziej znany ser podobny do fety -  w opakowaniu 270 g Favita Mlekovity)
250 g miękkiego żółtego sera lub mozzarelli (może być również Cheddar lub typowo grecki ser Kaseri)
pęczek natki pietruszki
zmielony czarny pieprz i zmielona słodka papryka do posypania
sól
szczypta gałki muszkatołowej


   Blaszkę do pieczenia (u mnie: ta najzwyklejsza, prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.

   Masło i olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na nim drobno pokrojony por. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, posolić dwoma dużymi szczyptami soli i podsmażać ok. 10 minut do lekkiego zeszklenia się cukinii, ale by dalej była jędrna. Odstawić na 10 minut do wystygnięcia.

   Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

   W dużej misce zmiksować jajka, dodać jogurt, wymieszać, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować ponownie, po czym wkruszyć fetę lub ser feto podobny, zetrzeć żółty ser i chwilkę wszystko wymieszać. Na koniec włożyć cukinię z porem oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie połączyć z masą, doprawić pieprzem, gałką i solą (jeśli to konieczne, bo sery dają słoność i posolona cukinia), przełożyć na blaszkę, pokroić kawałek cukinii na cienkie plasterki (ok. 12), plasterki rozłożyć na cieście, oprószyć słodką czerwoną papryką, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, aż do zbrązowienia się góry placka.

   Podawać na ciepło i na zimno z sałatą, surówkami, konkretnym smakowo sosem.

Tagi: cukinia
10:27, zen.ona , cukinia
Link Dodaj komentarz »