Zakładki:
Durszlak.pl

makaron

niedziela, 02 czerwca 2013
Zapisuję, bo potem zapomnę. Nie to, że nie gotuję, tylko nawet jeśli znajdę czas na zamieszanie w garnku, brakuje mi go na zrobienie zdjęcia i napisanie notatki. Praca tak bardzo pochłania moje iskierki twórczości, że w kuchni odrabiam jedynie zadania domowe, podparte rutyną. Z drugiej strony zostaje jeszcze improwizacja, czego przykładem jest poniższe danko. Zdjęcie dodam kiedyś, myślę, że nawet w niedalekiej przyszłości:)

składniki na 1 osobę:

1/4 piersi z kurczaka lub indyka
plaster wędzonej szynki
3 ząbki czosnku
maleńki kawałek czerwonej papryczki chili
2 topione serki śmietankowe (w kształcie trójkątów) lub ok. 50 g serka topionego śmietankowego w innej formie
1 mała cebula lub pół większej
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
porcja makaronu: w naszym wypadku świderki
natka pietruszki lub kolendry

Przyrządzić makaron, zostawiając z pół szklanki wody, w której się gotował.

Mięso pokroić na drobne kawałki, posolić je i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z 2-3 minuty, dorzucić kawałki szynki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażać do jej zeszklenia. Dodać posiekaną papryczkę i posiekane 2 ząbki czosnku. Chwilkę podsmażać, ale tak, by czosnek nie zrobił się brązowy. Następnie dolać z 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron, dorzucić serki i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się serków. Jeśli jest za gęste dolać odrobinę wody. Powstały sos powinien być gęsty i kremowy. Doprawić pozostałym posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Makaron dodać do patelni, wymieszać z sosem, oprószyć pokrojoną natką pietruszki lub kolendry. Lekko przemieszać, od razu podawać.

Można z powodzeniem dorzucić kilka krewetek po podsmażeniu się kurczaka, a gotowe danie obłożyć ćwiartkami cytryny, by skropić je sobie sokiem.

Smakowało nawet Miśkowi, a to już jest coś:)

czwartek, 29 grudnia 2011

Makaron muszelki z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku - bardzo dobry sos, niekoniecznie z taką ilością zielonego groszku.

inspiracja: J. Oliver pt. "Każdy może gotować"


   


składniki:
7 - 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku lub szynki typu westfalskiej,
pęczek natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oleju
kawałek masła
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
ok. 200 g makaronu muszelki
ok. 200 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
pół cytryny

   Makaron ugotować. Przecedzić na durszlaku, zostawiając troszkę wody z gotowania muszelek. Na dużą, głęboką patelnię wlać olej, wrzucić masło i położyć boczek (lub szynkę westfalską)pokrojony w cienkie paseczki, doprawić pieprzem. Podsmażyć go, aż zrobi się chrupki, dodać groszek, chwilkę potrzymać na gazie, pomieszać, dodać śmietanę i posiekaną natkę (u J. Oliviera mięta). Chwilkę poddusić, dodać makaron, doprawić solą i pieprzem, podlać 2-3 łyżkami wody, w której gotowały się muszelki, wcisnąć sok z połówki cytryny, jeszcze chwilkę poddusić, wyłożyć na talerze, posypać natką. 


W oryginalnym przepisie na koniec dodaje się 150 g parmezanu i czeka, by połączył się z resztą. U nas niekoniecznie;)


wtorek, 20 grudnia 2011
Bardzo dobry sos pomidorowo - mięsny o zapachu wędzonego boczku i smaku podduszonych warzyw w pomidorowym zawiesistym sosie. Przepis inspirowany jedną z książek J. Olivera.



składniki:

500 - 600 g mielonego mięsa
2 puszki pomidorów (1 - ok. 400 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 plasterki wędzonego boczku
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
oliwa lub olej do smażenia
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
100 g parmezanu lub twardego sera jak parmezan (znalazłam podobny w Biedronce)
mały pęczek świeżej bazylii lub natki pietruszki
sól
czarny zmielony pieprz

   Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć do dużej, wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem, wlać troszkę oleju i wysmażyć wraz z suszonym oregano. Kiedy boczek się smaży pokroić seler, marchewkę i cebulę w drobną kostkę, dodać do boczku i smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli, a warzywa trochę zmiękną - ok. 7-10 minut. Następnie włożyć mięso i wszystko razem wymieszać, a potem podsmażać co chwilę mieszając, aż mięso straci wygląd surowego. Wtedy wlać puszki pomidorów, 1 szklankę wody i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i pod przykryciem gotować ok. 50-60 minut na małym gazie, co jakiś czas mieszając.

   Kiedy sos jest gotowy, ugotować makaron.

   Przed podaniem: zetrzeć pół porcji sera do bardzo gorącego sosu, dodać posiekaną bazylię i w razie czego sól i pieprz. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wlać pół porcji sosu, przełożyć na talerze, polać resztą sosu, zetrzeć resztę sera.

   Nie mając bazylii, posypałam po prostu sos z makaronem grubo pokrojoną natką pietruszki.Też smaczne.



niedziela, 20 listopada 2011
Kurki to bardzo wdzięczne grzyby do przygotowania. Nie wymagają wcześniejszej obróbki, a jedyną czynnością, przy której trzeba spędzić trochę czasu, jest ich umycie. Łatwym sposobem oczyszczenia kurek jest włożenie ich do dużej miski lub garnka, zalanie zimną wodą i wypłukanie każdego żółtego grzybka z leśnych pamiątek;).

    

Od czego zacząć, kiedy ma się możliwość zjedzenia "czegoś" z kurek?

Może od jednej z najprostszych, ale bardzo smacznej potrawy: kurek z makaronem.

              

składniki na 2 osoby:

4 duże garście umytych kurek, 30-40 g masła, słodka śmietanka 30% (ok. 1/3 szklanki), sól, zmielony czarny pieprz, ugotowany gorący makaron, posiekana natka pietruszki,

Masło roztopić na dużej patelni, wrzucić kurki, posolić odrobinę i na dużym gazie odparować wodę i sok z grzybów (ok. 5-8 minut), dolać śmietanki, doprawić solą i pieprzem i dusić grzyby, aż śmietana zacznie gęstnieć. Zalać nim gorący makaron, posypać natką pietruszki lub kolendry.

^ Sos nie musi być bardzo gęsty, gdyż skrobia zawarte w gorącym makaronie zagęszczą go jeszcze bardziej.