Zakładki:
Durszlak.pl

bakaliowe

poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Z ostatnio odwiedzanych miejsc w wirtualnej przestrzeni najbardziej spodobało mi się to: http://dailydelicious.blogspot.com/
Z tego blogu pochodzi smaczne ciasto cynamonowe o maślanym smaku z powodu tego, że polewa się ciasto przed upieczeniem roztopionym masłem.
                             
                            

składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
120 g miękkiego masła
90 g cukru
1 jajko

nadzienie:
160 g jasnego brązowego cukru
1 1/2 łyżki mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
85 g masła roztopionego

                            

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Tortownicę natłuścić masłem lub olejem, obsypać bułką tartą.
Cynamon wymieszać z cukrem, rodzynki z pokrojonymi orzechami.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować przez chwilę z solą i cukrem (zrobią się grudki), dodać jajko i ekstrakt z wanilii. Wmieszać na przemian mąkę z mlekiem. Jeśli masa wydaje nam się za ciężka, za gęsta dodać odrobinę mleka.

Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Posypać je połową cynamonu z cukrem, polać połową roztopionym masłem, posypać połową ilości rodzynek i orzechów. Na nie wyłożyć pozostałą masę, posypać ją resztą cynamonu, polać masłem, okrasić bakaliami. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 35-40 minut, po czym odstawić do wystygnięcia.

             

środa, 14 grudnia 2011
W "Złotej księdze czekolady" widnieje co prawda pod nazwą "kostek owocowych z białą czekoladą", ale z powodu ilości użytych bakalii, okoliczności wypieku i dążności do zwięzłości wypowiedzi;) - zafunkcjonował u mnie jako bakaliowiec. 

   

składniki na blachę o normalnych wymiarach (nie tą mniejszą, kwadratową):

500 g białej czekolady
120 g masła
250 g dżemu morelowego
250 g miodu
200 g migdałów (mogą być w skórce)
200 g orzechów laskowych (też mogą być w skórce)
100 g wiórków kokosowych
200 g suszonych moreli
200 g rodzynek
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników (cynamon i przyprawę do pierników dałam od siebie - w oryginalnym przepisie zamiast nich jest 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru)

Wykonanie:
   W małym garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód i dżem morelowy tylko do momentu, aż się rozpuszczą i połączą.
   W naczyniu z podwójnym dnem (najprościej: miska na mniejszym garnku z wodą) na lekko wrzącej wodzie (lepiej zestawić z ognia, bo się może zwarzyć, z tego powodu też trzeba nieustannie mieszać) rozpuścić czekoladę i masło. 
   Migdały, orzechy i morele grubo pokroić i wymieszać w dużej misce z rodzynkami, wiórkami, mąką, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodać schłodzoną masę czekoladową, a następnie miód z dżemem i starannie wymieszać.

   Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem, oprószonej mąką i wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozprowadzić. Piec na złocisto-brązowy kolor przez 40-45 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni C.
   Gotowe ciasto odstawić do schłodzenia przynajmniej na 1 godzinę przed krojeniem.

W książce składniki są pomniejszone o połowę, dostosowane do blachy o wymiarach 20x30 cm.