Zakładki:
Durszlak.pl

babki/babeczki

poniedziałek, 09 kwietnia 2012
    Nawet w czasie przeziębienia i pociągania zakatarzonym nosem można szybko upiec ciasto i jest nim chociażby babka o intrygującej wielu ludzi nazwie - majonezowa. Studząc poziom zdziwienia powiem tylko, że majonez zastępuje w niej po prostu tłuszcz, a użyty w majonezie ocet wyciąga dodane aromaty, całkowicie niknąc swym smakiem w upieczonym cieście. I co najważniejsze. Ta babka zawsze się udaje, choćby nie wiem jak słabo pukało się łopatką w w wiaderko;)

       


składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
3 łyżki majonezu
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego lub sok z cytryny
1 - 1,5 łyżki kakao

W małej misce wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać do nich stopniowo cukier, po kolei żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, aromat bądź sok z cytryny. Na koniec delikatnie wmieszać majonez. Połowę ciasta przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, do reszty delikatnie wmieszać kakao i umieścić na jasnej masie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piec 45 minut.
Po upieczeniu na chwilkę odstawić, wyjąć z formy, zostawić do wystudzenia. Oprószyć cukrem pudrem lub przybrać po swojemu.

                      


źródło: http://przystole.blox.pl/2008/03/Babka-majonezowa.html